mandag 22. september 2014

En uke igjen til avreise

Jeg har hatt fri i dag, og har tilbrakt dagen med rydding og vasking hjemme og handlet litt i butikken. Det ser jo bare ikke ut hjemme, masse pappesker, halvtomme hyller og skrot som står igjen. Det er godt å få unna litt. Jeg blir av og til skremt over hvor mange ting det går an å eie uten å egentlig vite det. Det skal bli godt med et år der vi virkelig må leve nøysomt.

Det blåste voldsomt i natt, og vi har igjen fått klarvær med sol. Det er rimelig kaldt om morgenen, men på dagen i sola har vi en grei temperatur. Høsten er her, med gule og røde blader på trærne. For de av oss som skal bli værende i gamlelandet er tiden inne for telys, varme pledd, tekopper og ullstrikketøy.

Jeg strikker nå de siste julegavene, og de kan jeg ikke vise frem på bloggen for dere. Men jeg kan vise bilde av en fin bestefarstrøye jeg vil strikke til tantebarnet mitt

Bilde lånt fra sandnesgarn.no
Er den ikke flott? Den skal strikkes i babyull, størrelse to år. Jeg har en del babyull liggende, og jeg kommer nok til å kjøpe litt i New Zealand (jeg ser for meg at de har mye sånt garn der). For denne skal strikkes på en sydhavsøy og bli med hjem neste år til tantegutten.


Nå skal jeg komme med en strikkebetraktning, en liten kritikk mot de rådende trendene blant oss(?) unge strikkere i dag.

De fleste strikkerne i dag vil strikke i alpakka eller alpakka-silke. Mange oppskrifter bruker slike garn og jeg tror Dorthe Skappel er en viktig trendskaper her. Det gjør jo heller ingenting på populariteten at alpakka er mykt, varmt og kløfritt (hvis du kjøper riktig kvalitet).

Garnforretningene henger seg på bølgen. Noen ganger har jeg vært innom butikken og lurt på om de kan hjelpe meg å finne passende garn til barneplagg. Da er de raskt ute med å hente frem alpakka-silken. Når alpakka-silke koster mellom 60-90 kr for ett nøste er det ikke så ofte jeg aksepterer det forslaget. Da er de raskt fremme med det rene alpakkagarnet som er noe rimeligere. Ingen nevner at det røyter slik at små babyer ikke kan bruke det.

Hvorfor henter de ikke frem den flotte babyullen? Sandnes Lanett, Dale Baby Ull, Rauma babyull og Viking babyull. Alt i herlig, myk merino, og de fleste kan garantere at sauene ikke er utsatt for mulesing. Også her kan prisene være stive, 55kr for Dale, og ned til rimeligste 37kr for Viking. Begge produseres i Kina, så gudene må vite hvorfor Dale er så dyrt. Sandnes produserer på Sandnes og tar 45-52kr pr nøste, en akseptabel pris for norsk garn.

Av alle garn som finnes, så synes jeg babyull fra de norske produsentene er det beste garnet som finnes. Det er mykt å strikke av og glir lett på pinnene. Plaggene blir myke, røytefrie og kløfrie, og får samtidig en veldig fin form og spenst. Alle som tåler ull burde bruke dette.

Merk at jeg ikke regner Drops Baby Merino blant de tradisjonelle babyullgarnene. Ikke fordi det er dårligere, men fordi det er annerledes. Det er et fint garn, men er spunnet på en måte som gjør det tykkere og tyngre.  Større klær strikket i dette garnet kan vokse og sige ved vask og bruk. Det har ikke den samme spensten som tradisjonell babyull. Drops baby merino har en annen strikkefasthet enn de tradisjonelle babyullene i Norge. Den er også tyngre å strikke med. Det er et godt garn som gir fine plagg, men det er ikke det samme som tradisjonell, tynn babyull.

Jeg har fått strikket meg mange fine plagg i alpakka. Jeg er spesielt glad i Du Store Alpakka, som har garn i god kvalitet og som lar en fast prosentandel av inntektene gå humanitært arbeid i Peru, hvor garnene produseres. Her får arbeiderne og familiene deres gode levevilkår, det bygges skoler og barna får anledning til å ta god utdannelse. Det er kjempefint å kunne bidra til en bedre verden gjennom å kjøpe garn.

Til det rette designet er alpakka supert. Blandet med silke er det kløfritt, røytefritt og kan brukes til nyfødte, men plaggene får ikke spenst. Babyull, derimot, er rimeligere, kløfritt, røytefritt og har veldig godt hold, det passer til alle design.

Oppsummering:
Alpakka er bra
Babyull er best! Vi burde strikke mer av det og andre gode ullgarn.


Når skal garnforretningene og produsentene begynne å bli stolte av de tradisjonsrike ullkvalitetene og markedsføre dem for alt de er verdt?


Har du giddet å lese hele dette stykket? Da gjenstår det bare å ønske en fin dag :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar